23 Januari 2010

HARIAN METRO: MINUM RACUN LEPAS DITEGUR GURU


BATU GAJAH: Hanya kerana ditegur guru sekolahnya supaya belajar lebih rajin dan tekun, seorang pelajar berusia 12 tahun bertindak nekad minum cecair dipercayai racun serangga di rumah bapa saudaranya di Taman Pusing Baru, dekat sini, kelmarin.
S Uvaneswaran, 12, yang juga yatim piatu, disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan kecemasan di Hospital Batu Gajah kira-kira jam 6 petang, dipercayai selepas tiga jam meminum racun serangga itu.

Ketua Polis Batu Gajah, Asisten Superintendan Najib Mohammad, berkata berdasarkan maklumat bapa saudara pelajar terbabit, mangsa kelihatan murung dan resah sebaik pulang dari sekolahnya kira-kira jam 1.30 petang.


“Apabila ditanya, mangsa memberitahunya dia mempunyai masalah di sekolah.

“Mangsa memasuki sebuah bilik yang dipercayai dijadikan stor di belakang rumahnya kira-kira jam 1.30 petang,” katanya. Bagaimanapun, Najib berkata, kira-kira jam 3.30 petang, mangsa keluar dari bilik berkenaan dalam keadaan muntah-muntah dan tidak bermaya.
myMetro: 22 Januari 2010
 
Komen Kaunselor

Pelajar ini mendapat perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. Apabila mengalami perasaan seperti tidak berpuas hati, malu, kecewa, segan, sedih, keliru seorang pelajar mesti berjumpa dengan kaunselor untuk mendapat bimbingan dan sesi kaunseling daripada kaunselor di sekolah. 

Seseorang pelajar tidak boleh memendam perasaan kerana boleh bertindak sehingga membunuh diri. Kisah ini amat sedih sekali. 

Wahai pelajar sekalian, gunakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. Kaunselor anda bersedia untuk membantu anda semua.